Lois Kelly inledde med att prata om breave hearts rebels at work. Hon pratade om vikten att få vara och bli respekterad för den som man är. Uppmanade föreläsning om hur man ska hitta sina rebellkompisar och stödja varandra. Att få tillåtelse att få vara en rebell borde egentligen vara en norm.

Hon menade att det var viktigt att ta tillvara varandras styrkor och ojämlikheter. Det viktigaste som hon avslutade med var att inte glömma bort egenvården dvs om du är en rebell – var uppmärksam på varningssignalerna när det är dags att sluta. Hon hade även skrivit en bok och har  hand om något slags nätverk.

Nästa talare i stora salen var Jaideep Prabhu som föreläste om Fragil Innovation, dvs innovation som är tillräckligt bra för att det ska göra skillnad för många. Han gav flera inspirerande exempel på entreprenörer som uppfunnit allt från enkla kylskåp till en enklare variant av kuvös som kan användas i U-länder. Det viktigaste när man arbetar med denna typ av innovation är att göra så mycket som möjligt med så lite medel som möjligt, det ska vara enkelt och inkuldera en större massa av personer som behöver använda produkten.  Jaideep kallar detta för ””the makers movement”.

Mycket av det som han beskriver känner jag igen från service design thinking som handlar om medskapande och på djupet förstå vad kunden är i behov av. Enkla små prototyper kan göra stor skillnad. Inspirerande föreläsning som gav mig flera tankar som jag behöver omsätta.

Båda dessa två föreläsningar stärker mig som individ och det jag tror och jobbar för, härlig känsla som jag tar med mig hem.

Sen var jag på en patientpanel och fick mig en fantastisk presentation av Christin Lind som är mamma till Gabriel med särskilda behov och Åsa Steinsaphir som berättade om hennes tid med svår psykisk ohälsa och hennes väg tillbaka. Gripande berättelse och det är den bilden som är högst upp. Det jag tar med mig av dessa två människor är modet att verkligen våga tro på sig själv och sina egna styrkor. Genom att ta kontroll och börja ställa frågor gjorde stor skillnad i tillfrisknadet för Åsa.

Åsa pratade också om risken av personcentrerad vård, att det lätt kan göra vårdpersonal till metodcentrerade – Ibland som patient vill jag faktiskt inte berätta allt, jag vill bara ha hjälp med det som jag behöver just då.  En mycket viktig synpunkt att tänka vidare på, att inte bli för fast i metoden så att jag glömmer bort det verkliga målet att ta reda på VAD ÄR VIKTIG FÖR DIG??

Avslutade gjorde Maureen Bisognano, denna gång var ledordet för hennes föreläsning discovery. Det är ca 2 år sedan jag hörde henne sist och känner att jag fick med mig några nya pusselbitar idag. Hon var inspirerad av en upptäcktsresande Ernst Shackelton som tog 28 män att resa till Antarktis. De fastnade där i 2 år men överlevde på grund av Ernest sätt att ta tillvara teamets kunskap. Hennes föreläsnings budskap var att använda hela teamets kompetens, ålder och resurser.

Tillsammans skapa nya arbetssätt och ha ett tillåtande klimat för detta. Hon tog också upp vikten av att känna glädje i arbetet och hur viktigt det var för personalen att fråga sig själva och sina kollegor –VAD ÄR VIKTIGT FÖR DIG?

Sen visade hon denna film om flo en tekniskt e-hälso app som gjorde skillnad för patienter med kronisk sjukdom, pluss en massa andra spännande nya innovationer som görs av människor som inte är placerade på ett stort företag utan. De läser på och skapar sin egen lösning, bland annat en ung man som ville fixa sina tänder men han hade inte råd med en tandställning, han tog reda på hur man gjorde och skapade en egen tandställning med hjälp av en 3D skrivare, fantastiskt!

Så nu är jag på väg hem med tåget med huvudet fullt med en massa tankar. Blir till att fundera och försöka omsätta det i min verklighet. Så tacksam för att jag har fått åka.

Ha en fin helg!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *