Sammanfattar några guldkorn från första dagen på international forum 2016 i Göteborg. Mycket intryck, fantastisk utställningshall och stor posterutställning. 3300 besökare 68 länder varav ca 1000 svenskar. Rekord för forumet.

Teorier bakom mätning och variation
Don Berwik inledningstalade och visade en lek inför hela publiken. Det var fascinerat att se hur han trollband hela publiken och samtliga inblandade med sin red bead game. Han förklarade på så vis hur mätning och variation hänger samman. Även om både mål mätning och ett pris för bästa presentation finns så handlar det ingenting om att åtgärda själva grunden till problemet att få så lite blå pärlor som möjligt i plattan. Väldigt illustrativt och svårt att återge men inspirerande var det och det väckte mycket tankar. Bara för att vi mäter är det inte säkert att vi mäter rätt saker.

Han pratade också om vikten av kulturen på en arbetsplats och vilka komponenter som en bra verksamhet behöver ha för att arbeta med förbättringsarbete. Dessa var förståelse för variation, förståelse för hela systemet- vad är jag en del av, teorier om kunskap tex pdsa samt förståelse för den psykologiska påverkan där ledarens förmåga alltid startar i förmågan att känna tillit- trust. Avslutar med YOU CAN DO IT.

WS med Helen Bevan
Helen Bevan hade ett workshopslikande seminarium och hon Berättade om vilka olika motiveringsfaktorer som påverkar människor i deras förmåga att arbeta med förbättringsarbete. Vi fick också prova att göra polarity map. Mycket  användbart, kommer att försöka mig på att göra en svensk variant. Sen att Helen är min idol gör ju inte saken bättre 

Personcentrerad vård och varför det är viktigt
Britt-Marie Bank berättade om sin syn på personcentrerad vård och vad den innehåller. Hon menar att vi ska göra konst tillsammans med patienten. Det startar alltid med ett förhållningsätt, mod att förändra och tillit. Denna tavla innehåller också tre spridda färger som handlar om kommunikation, öppna frågor och verkligen lyssna med hjärtat. När detta är på plats så sätter vi ”ramen” runt tavlan dvs ramverk, regler mått så att vården passar in i livet ”care has to fit to life”.  Ja jag kan inte förklara bättre så här sent på kvällen med detta behöver malas lite till innan jag är klar! Ska definitivt användas i mitt jobb.

Ser fram emot i morgon!!

Ord som jag har hört under dagen är
person centered care, life, what matters to you?, courage, culture, coordinated, quality improvement, quality assurance, instric motivators, drivers, balance, reward, change in large scale, variation, system, joy.

Delta i diskussionen

Ingen kommentar

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *