Blev i dag inspirerad, lyssnade på en spännande föreläsning av Jinsop Lee på TED som handlade om att designa produkter som stimulerar de fem sinnena (ta dig gärna tid att lyssna, det tar bara 9 min).

Han hade tagit fram ett mätinstrument för att kunna testa personens upplevelse av en produkt. Genom att sätta in det i en graf kunde han sedan värdera upplevelsens effekt på de fem sinnena. Ju flera sinnen som aktiverades desto mer gillade personen upplevelsen av produkten.

Jag tänker att detta måste ju även gälla när en tjänst designas så att bästa upplevelsen för användaren görs möjligt? Genom att fundera över hur sinnena aktiveras kommer ju att tjänsten få en helt annan dimension än det som var tänkt från början. I grunden har vi alla våra fem sinnen, smak, lukt, syn, hörsel och känsel. Det är inte alltid så att jag tänker på hur jag använder mina sinnen för att registrera och tolka min omgivning

Jag var tvungen att testa instrumentet på mig själv, för att bara skapa en förståelse för hur det kan fungera rent praktiskt och sedan var jag också nyfiken att testa om jag kunde göra en film enkelt.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=3DUKIhcvfXM[/embedyt]

Ja visst det var kul att prova och många tankar väcktes. Det jag tar med mig framför allt är inte bara att det är viktigt att aktivera så många sinnen som möjligt utan att de sinnen som aktiveras ska bli positivt aktiverade. Alla människor reagerar olika och det som kan vara underbart för en person kan vara rent obehagligt för en annan. Men jag tror i alla fall att när vi designar tjänster måste vi också tänka på vilka sinnen som aktiveras och om det är positivt eller negativt för den som ska använda tjänsten.

Så mer design för alla sinnen i många tjänster!

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *