Genom mina kära vänner på Experiolab i Värmland har jag blivit inspirerad att gå en webbaserad kurs i human centered design, och jag kan bara säga att jag känner mig så glad. Du hittar den här skramla bara i hop en litet team så kan du oxå köra bara du är klar till den 18 april så funkar det. Eller också kan du följa mina tankar här 🙂

Introduktionen på utbildningen handlar mest om vad design är och hur metoden fungerar och varför den är viktig. Känner igen många av delarna. Jag har flera gånger fått frågan från människor vad som skiljer tjänstedesign mot andra metoder för förbättringskunskap. I början tyckte jag faktiskt att det inte var så stor skillnad men jag måste säga att ju mer jag lär mig desto mer hissnar tanken om att på djupet verkligen förstå användarens/ kundens perspektiv. Jag brukar säga att det som skiljer design från andra metoder är att du på ett tidigt stadium får en ”prototyp” en sak att känna, hålla i och prata om. Låter väldigt simpelt men det gör verkligen skillnad.

Denna film på TED, där Tim Brown har en viktig föreläsning om design, hur designers tänker, hur de arbetar och känner. Han pratar om hur rädslan styr oss människor så att vi inte vågar vara innovativa. Vi styrs nämligen av rädsla och vad andra ska tycka och tänka om våra föreslagna idéer, vi vågar inte gå utanför ramarna. Han menar att det viktigaste som en arbetsplats ( eller kanske överallt?!) kan ha är tillåtande miljö för innovation där lekfullhet och öppenhet är en av byggstenarna. Det är det som design handlar om – att skapa en plats för lek!

Designens tre delar

  • Exploration – going for quantity
  • Building- thinking with your hands
  • Role play- acting out helps us both

Efter denna föreläsning i dag är det nästan som om alla mina bitar kring designramlat på plats! Helt plötsligt börjar jag fatta vad jag håller på med, jag börjar få ord på min verklighet. Det är ok att vara optimistisk och våga prova nya vägar utan att höra ”det där gör vi redan”, det finns alltid nya vinklar på ett känt problem eller arbetssätt!

Så ut och lek med er alla mina vänner och uppfinn hjulet igen, men med nya spännande konstruktioner och möjligheter!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *